AOW-leeftijd terug naar 65?
De nieuwe AOW-leeftijd wordt in 2022 67 jaar en drie maanden. De leeftijd gaat omhoog omdat Nederlanders steeds langer leven. De levensverwachting stijgt in 2022.
Politiek en AOW-leeftijd
De PVV en 50Plus willen de AOW-leeftijd terug naar 65. Populisme of een reëel plan?
65-jarigen worden naar verwachting ruim vijf jaar ouder dan gemiddeld bij de invoering van de AOW, zestig jaar geleden.
Hoe wordt AOW gefinancierd?
De AOW wordt betaald door de werkende beroepsbevolking via het zogenaamde omslagstelsel. Dit betekent dat de werkende mens de AOW uitkering betaalt van de pensionaris. In 2011 stond er tegenover elke pensionaris vier werkenden. In 2040 zal deze ratio pensionaris versus werkende 1 staat tot 2 bedragen.
Tegenover het feit dat minder mensen de lasten moeten dragen staat de verwachting dat de lasten sterk zullen stijgen. Op dit moment bedragen de uitgaven aan de AOW 33 miljard per jaar. In 2050 zal dit naar verwachting 50 miljard zijn.
Als we met z’n allen afspreken dat de AOW terug naar 65 moet, kan dat. Mits we (lees: de actieven) bereid zijn de extra kosten daarvan te dragen.
Conclusie
Macro gezien is een verdere verhoging van de AOW-leeftijd logisch. Al valt ook daar nog wel wat over op te merken / op af te dingen:
- wat doen we met de zware beroepen?
- lager opgeleiden (gemiddeld uit lagere inkomensklassen) leven korter
- vrouwen worden doorgaans ouder dan mannen …
- waarom wordt de AOW niet inkomensafhankelijk gemaakt?
- fiscaliseer de AOW-uitkering. Laat AOW-ers ook premie betalen
De AOW wordt gemoderniseerd maar dat moet verder gaan dan verhoging van de leeftijd.
Tot slot
Neem het heft in eigen hand en wees niet afhankelijk van de AOW. Zorg zelf voor een onbezorgde financiële oudedag. Hoe? Daar helpen we je graag bij